hai semuanya . selamat datang ke precioustarberry.blogspot.com . selamat menjamu mata. ENJOYYY ~

Saturday, 15 October 2011

cara nak buat ice cream goreng

knock..knock..knock..

heyhh semua~ soryla esya dah 2 hari tak post apa-apa kat blog~
esya sebenarnya tengah exam akhir tahun la~
*tapi masih ngade2 nak BERinternet~
#doakan esya dapat keputusan yang baik periksa akhir tahun nii yee~  >.<

opp~ sory esya terlari tajuk pulak~
sebenarnya esya nak bagi awak-awak semua resepi untuk buat ice cream goreng sendirik~
*tapi sebenarnya kat market banyak jual ice cream segera~ lau malas sangat boleyh je beli kat supermarket~

bahan-bahan nak buat ice cream goreng..
* ice cream (barang wajib lau tak ada,, bukan ice cream goreng namanya..

 *kulit popia (haa~ yang ni lain cikit,, ice cream goreng sebenarnya guna macam roti gitula,, oleh sebab esya tak reti nak buat rotinya esya gunala kulit popia~)

ok,, tadi tuh bahan-bahan,, sekarang lak
Cara-cara nak buat ice cream goreng
1. Pertama amek 1 scop ice cream letak kat atas kulit popia,(sebaik-baiknya 2 kulit popia)

2. then balut lah ice cream tuh mengikut creativite anda *nak bentuk bulat ke petak ke love kee?? suka hati awak awak la~
3. kemudian tebalikkan dan balut lagi sekali dengan kulit popia(yang ni 1 je cukup)
    *nak lekatkan kulit popia supaya tak terbuka gunala putih telur,,
4.masukan dalan freezer supaya tak cair~
5. sediakan kuali dan minyak yang secukupnya( kalau boleh banyak2)

6.pastikan api betul2 besar dan minyak betul2 panas..

7.kalau anda dah cukup pasti.. masokkan la ice cream tadi kedalam minyak yang panas mengelegak tuh,, *muaahahahah(ketawa jahat)





8.dah siap.. ok senang tak?? pas ni boleh la jadi hidangan makan petang~ hahah




p/s :
*kulit popia tuh sekurang-kurangnya 3 taw dibalutnya.. takut masa goreng naty cair coz nipis sangat..
*jangan biarkan ice cream goreng tuh lama2 berenang dalam kuali tuh~ lau tak makan la air goreng,, heheh~

*esyaown's.idea

6 comments:

dakkepoh_the zone said...

nak satuuuuuuuuuuu

esyaown's said...

@dakkepoh_the zone boleyh~ datg la rumah,, ada lagi stok nya,, heheh

Cik Gee said...

aik? dah ais nak goreng lagi...? hehe.. :)

esyaown's said...

@Cik Gee hehe~ kadang2 perlu buat kelainan~

sakura said...

dah buat... tp jd air goreng... ais krim melimpah kluar.. last2 jd popia penyek hangus

esyaown's said...

@sakura alololo , kesian nya dia ? awak biarkan dia lama ke dalam kuali tu ? sbb dia tak boleh lama , nampak dah coklat2 terus angkat

segala yang terdapat diatas adalah SERATUS PERATUS milik Precious Starberry